Alergeny a polopenze

Potravinové alergie, intolerance a přecitlivělost na potraviny trpí až 4 % světové populace. Potravinová alergie je alergická reakce organismu na některou složku v jídle, ať už na surovinu či potravinářskou látku. Jak to chodí v restauracích RC Sepetná? Jsme na alergické hosty připraveni? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších - kuchařů naší restaurace - Vildy, Jirky a Petra.
Potravinové alergie, intolerance, přecitlivělost na potraviny, speciální diety. To určitě neslyšíte poprvé, setkáváte se s nimi v praxi často?
Vilda: Jo, poměrně často, možná bych řekl, denně.
Odkud se dozvíte o potravinové alergii hosta a je to pro vás dostačující informace?
Petr: První informace, že má host potravinovou alergii nebo jiné specifické požadavky přichází většinou z recepce. Tím by to však končit nemuselo. Pro nás je důležitá přímá komunikace s hostem. Proto hostům doporučujeme, nebát se oslovit obsluhu restaurace, aby některého z nás zavolala a na dalších krocích, které budou pro hosta vyhovující se pak s hostem domluvíme osobně.
Informace o alergenech v jídelním lístku nařizuje zákon a jsou tak samozřejmostí, ale jak jsou na tom polopenze?
Vilda: Když začneme se snídaněmi - uzeniny jako párek, klobása, šunka, šunkový zauzený salám nebo třeba bavorská sekaná, které se u snídaní nejčastěji objevují, neobsahují alergeny dle nařízení Evropské unie. Pečivo, slané i sladké však alergeny obsahuje a běžně bezlepkové varianty do snídaní nezařazujeme.
Petr: To však neznamená, že je nemáme. Bezlepkové pečivo máme rozpékanou formou, není tak nic jednoduššího než se s hostem domluvit, v kolik hodin přijde na snídani a čerstvé rozpečené pečivo připravit přímo na stůl, nebo začít snídani čajem a třeba miskou s ovocným salátem a 10 minut na rozpečení pečiva vyčkat.
Jirka: U večeří je pak výběr větší a je samozřejmé, že host nemůže tušit přesné složení pokrmů. U rautů však bývá přítomen jeden z nás, který je připraven s hostem raut projít a složení sdělit či poradit, který z pokrmů by pro něj byl nejvhodnější. Určitě není ani problém se s hostem přímo domluvit, co by si přál na večeři připravit, například již u snídaní.
Jaké jsou nejčastější potraviny s alergenem?
Petr: Teoreticky může být každá potravina alergenem, ale ne všechny mají schopnost alergizovat organismus. Existuje však skupina potravin, o nichž víme, že tuto schopnost mají:
- mléko
- vaječný bílek
- ryby (člověk je většinou alergický pouze na jeden druh ryb, případně na několik příbuzných druhů)
- jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody
- rajčata, celer, špenát, petržel
- ořechy
Vilda: A taky med, exotické ovoce nebo i obyčejná paprika.
Na závěr?
Všichni tři: Neváhejte sdělit jakýkoliv speciální požadavek na stravu ať už při prvotním kontaktu, rezervaci či při příjezdu a udržujte také kontakt přímo s námi, kuchaři. Jsme tady pro vás.
Pozn. redakce: Na fotografii vidíte Vildu, Petr s Jirkou se neradi fotí. :)