Aktuality
04 květen

Chřest, bílé zlato

Chřest, bílé zlato

Máme tady květen, chřestovou sezónu a tak můžete v rámci gastro kalendáře restaurace hotelu Sepetná ochutnat speciality z něj připravované. Pojďte se chřestu podívat na zoubek. Máme pro vás pár zajímavostí, které jste zaručeně nevěděli a možná vám pak bude dávat mnohem větší smysl jeho přitažlivost nejen české ale i světové gastronomie a také vyšší cena této jarní zeleniny!

1. Chřest, jídlo Faraónů 

Začneme pěkně po pořádku, z historie. Věděli jste, že chřest pěstovali již za starého Egypta, ale jíst ho byl hoden pouze faraon a jeho nejbližší? Stejné pocty se pak dostávalo králům Ludvíkům (bylo jich požehnaně) na francouzském dvoře. Dnes si již chřest můžeme dovolit i my, obyčejní smrtelníci.

2. Chřest bílý a zelený, jedna rostlina

Všichni určitě znáte chřest bílý a chřest zelený. Ale víte, že je to jedna a tatáž rostlina? Pod zemí roste chřest v barvě bílé, jakmile však vykoukne ze země a dotknou se jej sluneční paprsky, je z něj, světe div se, chřest zelený. 

3. Roste rychlostí světla, nebo spíše díky světla

Jakmile pukne a hlavička chřestu vykoukne na světlo, roste při venkovní teplotě okolo 20°C rychlostí 5 - 8 cm za den! Proto se sklízí 2x denně.

4. Ruka k ruce, ruka k chřestu

Chřest se sklízí pouze ručně tím je dána také jeho vyšší cena. Jakmile pukne a chce se probrat na povrch, přijde sběrač a  speciálním nástrojem chřest ze země vydloubne, ale ne celý, hlíza zůstává aby mohla znovu vypučit nový stonek chřestu.

5. Daná životnost 

Začíná růst okolo 1. 5. a sklízí se do 24. 6., kdy je oficiální datum ukončení jeho sklizně. Po 25. 6. již neseženete čerstvý denní chřest. Poté hlíza odpočívá, aby nabrala sílu na další rok. :) Roste do keříčku, který známe jako Asparagus.

6. Asparagus, tradiční dekorace nebo snad ne? 

Asparagus, zelené "větvičky", které vaše babička velmi ráda přidá jako dekoraci ke karafiátům. Latinsky - asparagus, česky - chřest! Takže žádná kytička, jedná se o přerostlý chřest čili zeleninu. Zkuste tento triumf zmínit před babičkou, schválně jestli to věděla. ;) 

7. Nejčastější příprava

Oloupaný chřest se nejčastěji upravuje povařením v mírně osolené vodě, s lžičkou cukru, oříškem másla a kapkou bílého vína - na skus. Nejlepší je s holandskou omáčkou a vařeným bramborem. 

8. Co s vodou? 

Vodu, ve které jste chřest povařili nevylévejte, přidejte k ní šupky a odřezky z chřestu a povařte (ne více než 20 minut, pak má tendenci hořknout). Poté zceďte a máte perfektní základ pro oblíbený smetanovo chřestový krém. Nebo ji můžete vypít v rámci detoxu.

9. Jarní detox

Chřest má skvělé detoxikační a odvodňovací účinky a je plný vitamínů. Je tak perfektním pomocníkem pro váš jarní detox! A navíc má 0 kalorií, takže ho můžete jíst do sytosti. A nejen vy, ale také vaše děti, těhotné ženy, babičky, dědečci, zkrátka všichni.

10. Odkud přichází k nám na Sepetnou?

Chřest pochází od českého exkluzivního dodavatele Český chřest, jež je hlavním dodavatelem chřestu pro firmu Bidfood se kterou spolupracujeme.

 

A jaké speciality z něj vám naši kuchaři během měsíce května připravují? 

 

Chřestový krém s krutóny z bílého pečiva
 
Chřest s holandskou omáčkou a pažitkovými brambory
Bílý chřest na polský způsob s vařenými brambory
 
Listový salát s chřestem, zastřeným vejcem, ředkvičkou a rozpečenou bagetkou
 

Co pro vás máme v gastrokalendáři připraveno na letní měsíce? Se dozvíte zde.
 

 

 

 

 

Rezervace
Nemáte kompatibilní prohlížeč

Váš prohlížeč je příliš zastaralý, prosím použijte modernější prohlížeč nebo jsi nainstalujte například: Google Chrome